Våra byar


Rätansbygden är beläget i den vackra södra delen av Bergs kommun, med Rätan som centralort och byar; Handsjön, Nästeln, Röjan, Böle, Klaxåsen, Vittvattnet och Högarbyarna. 

Böle

Upptäck de natursköna cykellederna i Böle! Med ett varierat landskap och välunderhållna stigar är detta en perfekt destination för cykelentusiaster i alla åldrar. Oavsett om du är en erfaren mountainbikenörd eller en familj som vill njuta av naturen på två hjul, erbjuder Böle trevliga cykelleder för alla. Karta och ledinformation hittar du här

I området kring Rätansböle har det funnits fäbodar ända sedan medeltiden.
Böleskölen som anlades på 1600-talet, håller kulturen levande med buhelger och
andra aktiviteter sommartid. Under vintertid kan du njuta av tystnaden på Bölesfloen,
ett högplatåområde 2 km ovanför byn.

Föreningen Bölegården, Rätansböle
En bygdegårdsförening med fokus på -motion -rekreation -upplevelser.
Från Bölegården utgår vandrings- och MTB-cykelleder med aktivitetsstationer (skogsgym,
barnaktiviteter). På gångavstånd finns natursköna utflyktsmål.
Under året arrangeras motionsaktiviteter, marknader och kulturupplevelser
I anslutning till Bölegården finns en bakstuga, med vedeldad ugn, att hyra.

Föreningen Bölegården
Böle 182 (besöksadress), Böle 124 (postadress) 84595 Rätan
070-3460935
Webbsida: www.ratansbole.se
Mail: fbolegarden@gmail.com
Instagram: @bolegarden

Bölegården
Bölegården

Handsjön

Handsjöns FVoF

Vi har ett 20 tal vatten som du kan fiska i om du köper våra fiskekort. I Långtjärn (som även är tillgänglighetsanpassad) planterar vi in regnbåge, öring och röding 2ggr/år med premiärer på midsommar och juldagen. Vi arrangerar två C&R tävlingar Gäddraget och Höstgäddan i Handsjön, det finns även båtar att hyra, boende och flotte. Gå gärna in på Fiskedestination så kan ni se Johan Bromans fiskefilmer från Handsjön.

Adress: Handsjön 425, 841 91 Överturingen
Telefon: Ordförande Pär 073-815 52 55   
Sekr/Kassör Ina 073-214 72 10
Mail: handsjonsfvof@gmail.com
Hemsidan
Facebooksidan Handsjöns FVoF

Handsjöforsen
Handsjöforsen

Klaxåsen

Klaxåsen är förmodligen södra Jämtlands äldsta by med anor från 800-talet, vilket föreningen på bästa sätt försöker förvalta. Byn ligger vackert och den fiskrika ån Hoan flyter genom byn på sin färd österut.  Vi har en gemensam byabastu, ett skolmuseum, en klockstapel som minnande om det kapell som i forntiden ska ha stått i byn längs Kårböleleden (pilgrimsled som fortfarande går genom byn). Nyligen anlades en ”kulturstig” i Klaxåsen som går till gamla, övergivna boställen. Föreningen svarar för skötsel och underhåll av denna. Till byn hör också Klaxåsnybodarna – en gammal fäbodvall som ligger ytterligare ca en mil upp i skogen och är gemensam med grannbyn Bryngelhögen.

Kontakt: erik.hornell@telia.com , 070-3162045

Klaxåsen

Nästeln och Lillsved

Ca 1,5 norrut på E 45 från Rätan ligger byn Nästeln, vid bron ligger Nästelforsen
med en av Sveriges bästa harr fiskeplatser, fortsätt vägen mot byn och besök den vackra hembygdsgården samt Norrsjöstranden som är en fin sandstrand. I Lillsved
kan du titta på gamla byskolan.

Rätan

Rätansbygden ligger i södra delen av Bergs kommun och har en stark anknytning till sina vattendrag och sjöar. Det här är en plats där fisket sedan lång tid tillbaka har varit ett stort intresse hos både invånare och besökare. Den smala och raka sjön Rätanssjön har fått sitt namn på grund av sitt karakteristiska utseende och ligger i byn med samma namn, Rätan.

Vid sjöns södra del ligger skolan med förskola, grundskola, fritids. Barnen på Rätans skola går här från förskola till årskurs sex. I direkt anslutning från skolgården finns ett elljusspår och ett stenkast bort en mindre skidbacke. Skolan har även en stor idrottshall och en skridskobana.

På sommaren öppnar det populära utomhusbadet på Rätans camping och här har många lärt sig att simma. Det är ett litet paradis för både stora och små barn. I byn finns även en affär och på sommaren är det inte ovanligt att det poppar upp mysiga caféer och loppisar längs vägarna omkring. Det finns ett starkt och stort byalag i Rätan som arbetar för bygdens ständiga utveckling, goda levnadsvillkor och samhällsservice.

Vandring Skolskogen
Från Rv315 tar du av vid Tempo Rätan och följer skyltning längs Sågbäcksvägen ca 700 m, fram till en vändplats/parkering. Därifrån följer du skyltad stig ca 300 m. Eller så går du stigen till Skolskogen från Postvägen i Rätan, ca 3 km. Upplev Skolskogen med dess idylliska läge vid den brusande Sågbäcken, omgiven av storskogens mossbelupna stenar och lavbevuxna granar. Flera små, timrade stugor och en grillplats med vindskydd inbjuder till både upptäcktsfärd och avkoppling.

Utsiktplats Rätan
Vy över Rätan från utsiktsplats

Röjan

Byn anlades under 1930-talet i samband med bygget av Inlandsbanan, som
öppnades för trafik här 21 september 1922. Byns blomstringstid var under 1940 och 1950-talet. Byn var då en trafikknutpunkt. Från järnvägsstationen utgick Sj:s bussar mot Hede och Funäsdalen samt Ånge. I byn fanns då hotell, post, flera affärer, bagerier, smedja mm. I samband med nedläggningen av trafiken längs Inlandsbanan
avfolkades också byn. År 2012 började platsen användas för omstigning mellan nattåg från Malmö och dagtåg från Stockholm och buss till skidorter i
Vemdalsområdet, liksom från Inlandsbanan till bussar.

Röjans station
Röjans station

Vitvattnet

Vitvattnet ligger ett par mil söder om Rätansbyn, någon kilometer från E45. Både sjön och byn har fått samma namn. Det finns ett tjugotal fastigheter, de allra flesta fritidsboende. Då man kommer till Vitvattnet kan jag rekommendera den vackra rastplatsen vid Sörtjärnen där finns en grillplats, ved finns tillgängligt. För den med bra kondition finns det en stig vid Övre Knätten som leder till bergets topp. Där fanns, nu tyvärr rivet ett utsiktstorn som var stationerad under Andra världskriget. En fantastisk utsikt utlovas med en dramatisk bergsvägg, kallad Polleknippen. 

Ett rikt djurliv med fåglar, fjärilar utlovas för den intresserade. Flera sjöar i närheten erbjuder fiske. 

Text av Håkan Östlund